O izložbi


Izložba "Ključevi Rima" je jedinstvena međunarodna izložba rimske kulture koja će se započeti  istovremeno u Rimu, Sarajevu, Amsterdam i Aleksandriji 23. septembra 2014. godine.

Bit će korištena impresivna tehnologija koja će  predstaviti i povezivati ove regionalne kulture u okviru Rimskog carstva, naglašavajući njihovu različitost i zajedništvo kroz stoljeća rimske vladavine.

Izložba "Ključevi Rima" je kao nijedna druga. Kombinirajući stvarne artefakte, obnovljene 3D objekte i prekrasna virtualna okruženja, posjetitelji mogu putovati natrag kroz vrijeme u potrazi za izgubljenim objektima i otkriti više o životima njihovih vlasnika.

Izložba također uključuje Digital Museum Expo: izlog vrhunskih interaktivnih i uzbudljivih tehnologija razvijenih za upotrebu u muzejima.
 

Izložbu "Ključevi Rima" organizuje  V-MusT, Transnacionalna mreža virtuelnih muzeja, a kustosi će biti arheolozi, historičari umjetnosti, arhitekte, kompjuterski stručnjaci i komunikacijski eksperti.

Mjesta održavanja


Izložba "Ključevi Rima" će očarati i nadahnuti posjetitelje četiri nevjerovatne lokacije:

U Rimu, izložba će biti postavljena u Trajanovoj tržnici, kompleksu građevina pokraj Trajanovog foruma.  U novembru 2007. godine u okviru ovog spomenika napravljen je Imperial Fora muzej. Više

U Sarajevu, izložba će biti postavljena u nedavno obnovljenoj gradskoj Vijećnici. Sagrađena 1896, uništena srpskim bombardovanjem 1992. godine. Restauracija ove građevine završena je u junu 2014. godine. Više

u Amsterdamu, izložba će biti postavljena u  Allard Pierson muzeju, arheološkom muzeju Univerziteta u Amsterdamu - tamo gdje arheologija upoznaje budućnost. Više

U Aleksandriji, izložba će biti postavljena u novoj aleksandrijskoj biblioteci "New Bibliotheca Alexandrina". Ugostivši nekoliko izložbi, centara istraživanja, bibliotečnih kolekcija i galerija umjetnosti galerija je postala mjestom dijaloga, učenja i razumijevanja između kultura i naroda. Više

Potraga


Na svakoj će lokaciji biti organizovana uzbudljiva 3D igra koja omogućava posjetiteljima da putuju natrag kroz vrijeme i istraže virtualna okruženja i objekte.

Igrač dobija ulogu Markusa, mladog trgovca iz Rima iz 6. stoljeća. Vođen svojim djedom, Markus kreće u potragu za objektima koji će otključati izgubljene priče njegovih predaka.

Da biste saznali više pogledajte video ili kliknite na neki od linkova ispod.

Rim | Sarajevo

Amsterdam | Aleksandrija

Resursi


Tokom izložbe osjetiteljima će biti dostupni novi sadržaji kao što su video razgovori sa posjetiteljima i kustosima, slike stvarnih i virtualnih predmeta, te dodatni resursi, kao što su akademski radovi. Kliknite na linkove ispod da istražite dodatne resurse izložbe.

The Exhibitions: Video & TV coverage

The Technologies: Video & PDFs

K2R Mobile App

KljučeviRima downloads

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač kako biste mogli posjetiti Keys2Rome

Napravili smo Keys2Rome website koristeći najnovije tehnike i tehnologije koje čine naš website brzim i jednostavnim za korištenje. Nažalost, vaš pretraživač ne podržava ove tehnologije.

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač na posljednju verziju kako biste mogli uživati u Keys2Rome stranici.

Ažurirajte svoj pretraživač ovdje.