Mjesto održavanja: Alexandria

Dobrodošli


Čuvena biblioteka u Aleksandriji, izgrađena u 3. stoljeću prije nove ere, napadnuta je tokom aleksandrijskog rata od strane vojske Julija Cezara, 48. godine prije nove ere. Vatra je progutala 40,000 naslova. Činilo se da je ovo kraj legende, ali, 2,000 godina kasnije, poslije 10 godina planiranja, egipatska vlada i UNESCO su ujedinili snage kako bi oživjeli ovu drevnu biblioteku.

Nova Aleksandrijska biblioteka posvećena je vraćanju i oživljavanju vrijednosti originalne biblioteke.  To je mnogo više od biblioteke. Biblioteka ima za cilj da bude: centar izvrsnosti u proizvodnji i širenju znanja i mjesto susreta, dijaloga, učenja i razumijevanja između različitih kultura i ljudi.

Jedinstvena uloga Aleksandrijske biblioteke, pored toga što je to velika egipatska biblioteka sa međunarodnim značajem,  je i to da se fokusira na četiri glavna aspekta, koja nastoje povratiti duh originalne drevne Aleksandrijske biblioteke. To su nastojanja da biblioteka bude:

svjetski prozor u Egipat, egipatski prozor u svijet, vodeća institucija digitalnog doba; centar učenja, tolerancije, dijaloga i razumijevanja. Dio biblioteke je i Muzej starina, sa svojom kolekcijom rijetkih artefakata  iz faraonske, grčke, rimske, koptske i islamske ere.

 

K2R @ Alexandria


U Aleksandriji posjetioci mogu putovati kroz vrijeme u Serapeum u drugom stoljeću i Alesandrijsku luku u trećem i četvrtom stoljeću naše ere.

Tamo će pronaći zapanjujuće objekte kao što je pogrebna maska, Homerov papirus, zlatni prsten, kip Harpocratesa i mnoge druge.

Igrajući ulogu Markusa, otkriće priče o precima uključujući bogate sestre bliznakinje Domitiju i Minervu, kipara Maksimilijana i njegovog sina Adrianusa, pekara Daninosa i njegovog rođaka Senesiusa.

Kako nas posjetiti


Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač kako biste mogli posjetiti Keys2Rome

Napravili smo Keys2Rome website koristeći najnovije tehnike i tehnologije koje čine naš website brzim i jednostavnim za korištenje. Nažalost, vaš pretraživač ne podržava ove tehnologije.

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač na posljednju verziju kako biste mogli uživati u Keys2Rome stranici.

Ažurirajte svoj pretraživač ovdje.