Mjeso održavanja: Amsterdam

Dobrodošli


Allard Pierson muzej je arheološki muzej Univerziteta u Amsterdamu.

Muzej je dobio ime po prvom profesoru klasične arheologije na Univerzitetu u Amsterdamu, Allardu Pierson-u (1831–1896). Kolekcija se širila zahvaljujući kupovinama, poklonima i uzimanjima u najam artefakata i dokumenata.

Muzej na kraju prerasta prostor u kojem je bio smješten, te se 1976. godine premješta u  Oude Turfmarkt 127.  U ovom su muzeju oživljene drevne civilizacije drevnog Egipta, Bliskog istoka, grčkog svijeta, Etrurije i Rimskog carstva.

Umjetnički predmeti i pribor,  koji datiraju iz perioda od 4000 godina prije naše ere pa do 1000 godina nove ere, daju  dobru sliku svakodnevnog života tog perioda.  Time je prikazan utjecaj drevnih civilizacija na savremene evropske kulture na veoma izazovan način. 

K2R @ Amsterdam


Izložba "Ključevi Rima" će se fokusirati na raznolikost i dinamiku unutar Rimskog carstva. Pokazat ćemo i usporediti rimske objekte iz tri regije u okviru Rimskog carstva: Egipta, Mediterana i Nizozemlja.

Bit će naglašeno 8 tema:  hrana, stanovanje, religija, pogreb, izgled, vojska, razonoda, trgovina, i za svaku temu će biti izabrana po 3 ključna objekta iz tri regije.

Izložba će biti pilot za redizajn rimske galerije i zbog toga smo razvili novi koncept prezentacije dinamične  kolekcije. To bi nam trebalo omogućiti da promijenimo prezentaciju kako bismo pokazali više kolekcija, ažurirali  kontekstne podatke ili integrirali nove tehnologije.

Kako nas posjetiti


  • Praktične informacije:
    • Gdje: Oude Turfmarkt 127 | 1012 GC Amsterdam.  Do muzeja se može doći javnim transportom: tramvajskim linijama 4, 9, 16 i 25 sa amsterdamske cetralne stanice.
    • Kada uto - petak 10.00 - 17.00; sub - ned 13.00 - 17.00
  • Kontakt:

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač kako biste mogli posjetiti Keys2Rome

Napravili smo Keys2Rome website koristeći najnovije tehnike i tehnologije koje čine naš website brzim i jednostavnim za korištenje. Nažalost, vaš pretraživač ne podržava ove tehnologije.

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač na posljednju verziju kako biste mogli uživati u Keys2Rome stranici.

Ažurirajte svoj pretraživač ovdje.