Mjesto održavanja: Rome

Dobrodošli


Trajanov trg, jedinstveni arheološki kompleks u Rimu, možda čak i u svijetu, preživio je evoluciju grada od carskog doba pa do danas:  stalno se i iznova koristi i transformiše.

Nekada strateški administrativni centar Imperial Fora, postao je plemićko dobro i vojno utvrđenje u srednjem vijekuprestižni samostan za vrijeme renesanse te kasarna nakon pada Rima. Sada, sa završetkom nedavne obnove, Trajanov trg  je započeo novu  "sezonu" života, kao muzej posvećen arhitektonskim i skulpturalnim dekoracijama u Imperial Fora; drevni spomenici su rekonstruisani kako bi obnovilo ideju originalnih prostora i njihovih funkcija.

Muzej je domaćin izložbe "Ključevi Rima. Augustusov grad" u čijem je središtu otkrivanje augustovskig doba. U taberni koja se nalazi u velikom polukružnom dijelu tržnice, u periodu od 24. do 28. septembra, održat će se "Digital Museum Expo", izložba tehnoloških rješenja za muzej budućnosti.

K2R @ Trajanov trg


Izložba "Ključevi Rima" na Trajanovom trgu predstavlja priču o rimskoj kulturi i njenoj različitosti kroz cijeli period castva.

U velikoj dvorani muzeja, na drugom spratu, bit će postavljena mapa grada, koja će posjetiteljima omogućiti osjećaj kretanja kroz Rim 2000 godina unazad. Augustov forum, njegov mauzolej, Ara Pacis i drugi spomenici "izlaze" iz mape i kroz multimedijalne instalacije posjetitelji mogu pratiti njihove priče natrag kroz vrijeme. 

Dvije biste velikih ličnosti rimske Republike će oživjeti i pričati priče o strategijama i istorijskim događajima koji su doveli do uspona Augustusa.

Ono što će posjetiteljima omogućiti da najbolje dožive prošlost je interaktivna igra pomoću koje oni ulaze u 3D prostor Augustovog foruma. Ovdje mogu pronaći objekte iz muzejske stalne postavke, ali u njihovom originalnom okruženju.

Video paneli ilustriraju naučne inovacije i posljednja iskopavanja, pokazujući pri tome trenutna istraživanja arheologa Vladinog odjela odgovornoh za kulturno naslijeđe rimske općine.

Izložba “Ključevi Rima, Augustov grad”, bit će otvorena za javnost 23. septembra, na dan rođenja cara Augustusa. U taberni koja se nalazi u velikom polukružnom dijelu tržnice, u periodu od 24. do 28. septembra, održat će se "Digital Museum Expo", izložba tehnoloških rješenja za muzej budućnosti.

Kako nas posjetiti


  • Praktične informacije
    • Gdje: Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali: Via IV Novembre 94 - 00187 Roma
    • Kako doći do tamo: www.atac.roma.it; www.muovi.roma.it
    • Kada: uto - ned 9.00-19.00;
  • Kontakt

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač kako biste mogli posjetiti Keys2Rome

Napravili smo Keys2Rome website koristeći najnovije tehnike i tehnologije koje čine naš website brzim i jednostavnim za korištenje. Nažalost, vaš pretraživač ne podržava ove tehnologije.

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač na posljednju verziju kako biste mogli uživati u Keys2Rome stranici.

Ažurirajte svoj pretraživač ovdje.