Mjesto održavanja: Sarajevo

Dobrodošli


Sarajevska Vijećnica sagrađena je 1896. godine.  U početku je to bila  najveća i najljepša građevina iz perioda austrougarske vladavine u Sarajevu.

Ovaj veličanstveni objekat je konstruisan  mješavinom stilova tako da kombinira historicizam i pseudo-maurske stilove.

1949. godine Vijećnica je predata na korištenje Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. U junu 1992. godine, tokom agresije srpskih snaga na Bosnu i Hercegovinu, potpuno je uništena. Restauracija je završena u Junu 2114. godine.

K2R @ Sarajevo


Izložba "Ključevi Rima" će biti postavljena u nedavno obnovljenoj  zgradi Vijećnice.  Tokom prvog mjeseca  izložba i prateći digitalni sadržaji bit će smješteni u  heksagonalnom prostoru glavne aule Vijećnice, a nakon toga će biti premješteni u  prostorije Muzeja Sarajeva, gdje će ostati do zatvaranja izložbe.

Izložbu organizuje Elektrotehnički fakultet u Sarajevu u saradnji sa Muzejem Sarajeva, Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine i Gradom Sarajevom, kao i preostalih sedamnaest partnera iz Transnacionalne mreže virtuelnih muzeja. Biće prikazani objekti iz rimske vile i termi sa Ilidže, koji se čuvaju u Muzeju Sarajeva i Zemaljskom muzeju BiH, te iz Cimske bazilike pokraj Mostara.

Pored ove izložbe u oktobru će biti organizovan i Digital Museum Expo, koji će pokazati široki spektar digitalnih tehnologija za virtuelne muzeje i prezentirati kreiranje i upotrebu digitalnog sadržaja u muzejima. Više informacija na web sajtu izložbe  Keys2Rome website i web sajtu Transnacionalne mreže virtuelnih muzeja V-MusT .

Kako nas posjetiti


Izložba "Kjučevi Rima" bit će postavljena u Vijećnici, prelijepoj historijskoj zgradi smještenoj u centru Sarajeva, okruženoj ulicama "Obala Kulina Bana", "Telali" i "Brodac". Glavni ulaz u Vijećnicu  je iz ulice  "Obala Kulina Bana".

Do Vijećnice je moguće doći tramvajskim linijama 1, 2, 3 i 5, ili trolejbuskim linijama 101, 103, 104 do "Trga Austrije" koji se nalazi na oko 450 metara od Vijećnice, a zatim šestominutnim pješačenjem uzvodno obalom rijeke Miljacke. Ulaz je besplatan.

Eksponati @ Sarajevo


Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine formiran je daleke 1888. godine, kao nacionalni muzej kompleksnog tipa sa odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne znanosti, te Botanickim vrtom i bibliotekom. U njemu se cuva nekoliko miliona eksponata, 300. 000 naslova, od cega mnogo raritetnih izdanja. Zemaljski muzej BiH, predstavlja najznacajniju muzejsku ustanovu na prostoru jugoistocne Evrope.

Zbog nerijesenog pravnog statusa institucije, te potupnog odsustva brige i finansiranja od strane domacih vlasti, Muzej se nasao u iznimno teskoj situaciji, zbog cega je zatvoren za javnost 4. 10. 2012. godine. Od tada se vodi politicka i pravna borba za rjesavanje njegovog statusa, te redovnog budzetskog finansiranja kako bi vrata institucije ponovo bila otvorena. Iako djeluju u izuzetno teskim uvjetima, uposlenici Muzeja nadljudskim naporima se bore da sacuvaju muzejsko blago, njegove kolekcije, koje predstavljaju znacajan dio nacionalne, regionalne, evropske, te svjetske bastine.

Izlozba Ključevi Rima prezentira maleni dio arheološkog blaga koji se čuva u muzejskim zbirkama. Ovo je jedinstvena prilika da posjetioci vide eksponate koje više ne mogu posjetiti jer je Muzej zatvoren. Neki od eksponata potiču iz kolekcije Muzeja Sarajeva, čiji će ekspert biti glavni kustos ove izložbe.

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač kako biste mogli posjetiti Keys2Rome

Napravili smo Keys2Rome website koristeći najnovije tehnike i tehnologije koje čine naš website brzim i jednostavnim za korištenje. Nažalost, vaš pretraživač ne podržava ove tehnologije.

Molimo vas da ažurirate vaš pretraživač na posljednju verziju kako biste mogli uživati u Keys2Rome stranici.

Ažurirajte svoj pretraživač ovdje.